Nokkonen hiusten hoidossa

NOKKONEN HIUKSILLE – LUONNOSTA APUA HIUSPOHJAN HOITOON

Juurikin nyt on oikea aika kerätä nokkoset ja nauttia parhaasta superfoodista. Nokkonen hiuksille toimii sekä sisäisesti ja ulkoisesti. Nokkonen sisältää paljon piitä, mikä on erinomainen aines hiuksille ja iholle. Nokkosta on käytetty ulkoisesti ihon pintaverenkiertoa lisäämään esimerkiksi kylvyissä; myös lisäämään hiustenkasvua, estämään kaljuuntumista ja poistamaan hilsettä. Nokkosen vaikuttavin aine on poltinkarvan nokkosmyrkky, joka sisältää ainakin histamiinia, muurahaishappoa, serotoniinia, asetyylikoliinia ja rasvahappoja.

Nokkosen lehdissä on puolestaan runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää ja ksantofylliä eli lehtikeltaa. Lehdet sisältävät myös paljon C- vitamiinia (etenkin keväällä) ja kivennäisaineita, kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia, fosforia, piitä, mangaania ja rikkiä. Lisäksi nokkosessa on verrattain paljon valkuaisaineita, karoteenia eli A- vitamiinin esiastetta, B-, D- ja K- vitamiinia.

Nokkosen siemenissä on rasvahappoja, joista suurin osa on linolihappoa ja sen lisäksi niissä on E- vitamiinia sekä karvas- ja lima- aineita. Nokkosta on käytetty kautta historian. Nokkosvesi sisältää hiusten hoitoon ja vahvistamiseen sopivia aineksia.

Kerää nokkoset puhtaasta paikasta -ei autotien läheltä.

Nokkosia hiusten huuhteluun:
– 1 pieni nippu nokkosia
– 1 L vettä

Keitä nokkosia 10-15 minuuttia, siivilöi ja käytä hiuksia vahvistavana huuhteluaineena. Yrttihuuhteluissa kaadetaan sama neste hiusten läpi 10 – 15 kertaa, kertahuuhtelusta ei ole kovinkaan paljon hyötyä. ( vaaleahiuksiselle nokkonen voi aiheuttaa vihertävää väriä hiuksiin ). Lisäksi seuraava nokkosta sisältävä yrttihuuhde tekee hyvää elottomille hiuksille.

– ¼ dl timjamia
– ¾ dl nokkosta
– ¼ dl koivunlehtiä
– ¼ dl puna-apilaa
– ½ l vettä

• Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua 15–20 minuuttia. Sekoita välillä.
• Siivilöi haude ja anna jäähtyä.
• Huuhtele hiukset yrttivedellä pesun jälkeen.
• Hiushuuhde säilyy jääkaapissa noin viikon. Vihreyden vuoksi vettä ei suositella vaaleahiuksisille.

Ohje Anu Rannan kirjasta Porkkanaa iholle, nokkosta hiuksiin (Edita).
Nuoret nokkoset ovat parhaita, sekä loppukesästä nokkosen siemenet.
Itse haudutan teetä suoraan nokkosen lehdistä sekä kuivatan saunan lauteilla ( sauna aluksi 50 c) leivinpaperin tai lakanan päällä, päivän jälkeen hanskat kädessä murkaan lasipurkkiin, josta talven tullen ripottelen smoothieen ja kastikkeisiin.

Nokkonen Allergian hoidossa
Nokkosen sisältämä pii ja asetyylikoliini torjuvat allergisia reagtioita. Onkohan minulta tämän ansiosta tänä vuonna jäänyt heinänuha väliin? Nokkonen on parhaimpia yrttejämme heinänuhaan ja vastaaviin allergioihin. Ota nokkosen latvoista, lehdistä ja vihreistä siemenistä tehtyä teetä joka päivä huhtikuusta lokakuuhun. (vinkit : käytännön lääkekasvit / Henriette Kress )

Tässä oli vain pieni osa nokkosen voimasta. Moni luomushampoo ja hoitoaine sisältääkin nokkosta, kuten Ekopharma etikkayrttihuuhde,  jota me käytämme ekokampaamossamme kasvivärin jälkeen loppuhuuhteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *